Glutenfri vanilj- och blåbärslängd

Dela på sociala nätverk:

Eller kopiera och dela adressen

Ingredienser

50 gram jäst
5 dl kall mjölk
2 msk pofiber
0,5 dl sirap
0,5 dl flytande honung
1 tsk mald kardemumma
1,5 dl naturell yoghurt
150 gram mjukt smör/margarin
Ca 1 kg ljus glutenfri mjölmix
4 portioner marsan vaniljkräm
3 dl blåbär
2 ägg
pärlsocker

Glutenfri vanilj- och blåbärslängd

  • 2 timmar 45 min
  • 250°

Ingredienser

Instruktioner

Dela

Om du är sugen på en riktigt saftig glutenfri vetelängd ska du prova det här receptet, en längd fylld med vaniljkräm och blåbär. Jag har aldrig gillat att baka bullar innan, men när jag insåg hur lätt det är när degen bara behöver jäsa en gång har jag helt ändrat min inställning! Ofta har man kesella i bullarna men jag tycker att det gick precis lika bra med yoghurt, som i alla fall jag har hemma oftare. Glutenfria bullar blir snabbt torra så ät så mycket du vill när det är nybakat och frys sedan in resten.
Lycka till!

 

Steg

1
Klart

Smula ner jäst i en bunke och häll över kall mjölk, rör tills jästen har löst sig.
Häll i pofiber och låt blandningen svälla i cirka tio minuter.

2
Klart

Gör under tiden vaniljkrämen enligt förpackningen, så hinner den svalna lite. (Ett tips är att spola några centimeter iskallt vatten i diskhon och ställa ner hela kastrullen i det.)

3
Klart

Tillsätt sirap, honung, salt, kardemumma, yoghurt och det mesta av mjölet. Spara ungefär en dl. Vispa kraftigt med degkrokar.

4
Klart

Klicka ner det mjuka smöret. Arbeta kraftigt med degkrokar eller i maskin. Tillsätt lite mer mjöl om det behövs.

5
Klart

Knåda degen på mjölat bakbord. Dela degen i tre delar och kavla ut dem till tre rektanglar, inte för tunna.
Ta en tredjedel av vaniljkrämen och bred ut på en tredjedel i mitten av rektangeln. Se bilden.

6
Klart

Strö blåbär över vaniljkrämen, 1 dl per längd.
Skär sedan skåror inifrån och ut på de yttre kanterna, försök att få dem lika stora och lika många. Så att det ser ut som en massa små ben som sticker ut från delen med fyllning. Fläta sedan ihop "benen" med varandra över fyllningen genom att ta varannan flik och lägga dem över varandra.

7
Klart

Låt jäsa i cirka 1,5 timme.

8
Klart

Vispa upp två ägg och pensla längderna, strö pärlsocker över och grädda bullarna i en 250 grader varm ugn i cirka 15 min.
Ät och njut.

4 Kommentarer Dölj Kommentarer

Hej! Oftast använder jag finax mixer, jag tycker att de funkar väldigt bra. Men jag använder även Sempers ibland, eller Lailas glutenfria mjölmix. /Anni

Skriv Kommentar

1a87513aefd1904bc5042b1885fc2bc6LLLLLLLL